Aansprakelijkheidsrecht

Het aansprakelijkheidsrecht regelt de compensatie van schade. Wanneer u schade heeft geleden door een ander, kunt u deze schade in sommige gevallen door die ander laten vergoeden. Het aansprakelijkheidsrecht bepaalt in welke gevallen een ander uw schade moet vergoeden.

Ambtenarenrecht

Het ambtenarenrecht regelt de rechtspositie van de ambtenaar. In het ambtenarenrecht wordt steeds meer aansluiting gezocht met het arbeidsrecht.

Arbeidsrecht

In het arbeidsrecht staat de rechtsverhouding tussen de werkgever en werknemer centraal. Hierbij kunt u denken aan ontslag, loon, reorganisatie of het toepassen van kledingvoorschriften.

Beslagrecht

Bij beslag verliest de eigenaar tijdelijk de beschikking over zijn eigendom. Soms kunt u beslag laten leggen voordat de rechter uitspraak heeft gedaan over de rechtspositie tussen u en de eigenaar. Dit kunt u doen om te zorgen dat de goederen niet reeds voor het vonnis ‘verdwijnen’.

Bestuursrecht

Het bestuursrecht regelt de rechtsverhouding tussen bestuursorganen onderling of tussen bestuursorganen en privaatrechtelijke partijen. U kunt hierbij denken aan subsidies en uitkeringen, maar ook aan bestemmingsplannen en vergunningen.

Cassatie

In Nederland kunt u een rechterlijke uitspraak vaak nog laten toetsen door de hoogste civielrechtelijke rechter van ons land. Dat is de Hoge Raad. Wanneer u een uitspraak laat toetsen door de Hoge Raad, gaat u in cassatie. De rechters bij de Hoge Raad kijken niet meer naar wat zich feitelijk heeft afgespeeld tussen partijen, maar zij toetsen of de lagere rechters het recht juist hebben toegepast.

Consumentenrecht

In het consumentenrecht staat de consument centraal. In Nederland heeft de consument vaak extra bescherming. Zo mag u bijvoorbeeld bepaalde algemene voorwaarden niet gebruiken bij een overeenkomst met een consument.

Contractenrecht

Het contractenrecht regelt de rechtsverhoudingen die ontstaan door het sluiten van overeenkomsten.

Europees recht

De Nederlandse wetgever en rechter moeten zich houden aan de regels die zijn opgesteld door de Europese wetgever. Europees recht gaat over het uitleggen van deze Europees-rechtelijke bepalingen.

Huurrecht

Huurrecht is het rechtsgebied waarin de huurovereenkomst centraal staat. LLN heeft zich gespecialiseerd in de huurovereenkomsten betreffende woningen en bedrijfsruimten.

Incasso

Het incassorecht gaat over het innen van geldvorderingen zonder tussenkomst van een rechter.

Insolventierecht

Het insolventierecht regelt rechtsverhoudingen waarbij de schuldeiser niet meer in staat is om te betalen. Hierbij kunt u denken aan faillissement, surseance van betaling en schuldsanering.

Letselschade

Letselschade omvat de materiële en immateriële schade die een slachtoffer leidt door een ongeval. Letselschade kan vaak teruggevorderd worden bij de persoon die het ongeval heeft veroorzaakt. Wanneer u een ongeval heeft gehad tijdens uw werkzaamheden is uw werkgever vaak aansprakelijk voor de door u geleden schade.

Nautisch recht

Nautisch recht als rechtsgebied kennen wij in onze wetgeving niet maar met nautisch recht worden alle rechtsgebieden bedoeld waarmee de ondernemer in de waterrecreatiebranche geconfronteerd kan worden, zoals daar onder meer zijn aansprakelijkheidsrecht, arbeidsrecht, beslagrecht, consumentenrecht, contractenrecht, huurrecht, incasso en verbintenissenrecht (daaronder begrepen aanneming van werk en koopovereenkomst).

Ondernemingsrecht

In het ondernemingsrecht gaat het over bedrijven met een winstoogmerk. Onder het ondernemingsrecht vallen bijvoorbeeld fusies, overnames en geschillen tussen aandeelhouders.

Personen- en familierecht

Het personen- en familierecht regelt de hoedanigheid, afstamming en familiebetrekkingen van een persoon. U kunt hierbij denken aan huwelijk, echtscheiding, gezag, voogdij en naamswijziging.

Strafrecht

Het strafrecht regelt welke handelingen strafbaar zijn, welke straf hierop staat en hoe bepaald kan worden of iemand een strafbaar feit gepleegd heeft.

Vastgoedrecht

In het vastgoedrecht staat onroerend goed centraal. Onroerend goed is grond en alles wat daar onlosmakelijk mee verbonden is.

Verbintenissenrecht

Een verbintenis is een vermogensrechtelijke rechtsbetrekking op grond waarvan een plicht bestaat tot een prestatie. Een verbintenis kan ontstaan door een feitelijke handeling of een rechtshandeling. Te denken valt aan onrechtmatige daad, overeenkomst en zaakwaarneming.